top of page

Liefde

Hebban olla vogala nestas hagunnan hinase hic anda thu, wat unbidan we nu?

'Alle vogels zijn nesten begonnen, behalve ik en jij. Waar wachten wij nu op?'  Geschreven door een monnik omstreeks 1100

Op 20 september gaan we de tentoonstelling 'Love Stories' in de Hermitage in Amsterdam bezoeken. Naar aanleiding van deze tentoonstelling onderzoeken we vijf subthema's. Vervolgend kiezen jullie een subthema en 

geef je je eigen interpretatie in de vorm van de praktische opdracht

PERSBERICHT    
Maandag 27 juni 2022 
 
LOVE STORIES van de National Portrait 
Gallery, Londen komt naar Amsterdam 
Een nieuw geluid: liefde, passie en tragedie 

 
De spraakmakende tentoonstelling LOVE STORIES – ART, PASSION & TRAGEDY van de National Portrait Gallery in London komt naar Amsterdam. De Europese première van de tentoonstelling opent het tentoonstellingsseizoen 2022/2023, als onderdeel van een reeks internationale samenwerkingen. Vanaf zaterdag 17 september 2022 tot en met zondag 8 januari 2023 zijn meer dan honderd portretten over liefde, passie en tragedie op unieke wijze samengebracht. Het verhaal wordt verrijkt met een selectie Nederlandse portretten, die de Hermitage Amsterdam presenteert in samenwerking met de Dutch National Portrait Gallery.  
 
LOVE STORIES toont een selectie portretten uit de bekende collectie van de National Portrait Gallery in Londen. De wereldberoemde galerie aan Trafalgar Square huisvest de grootste collectie portretkunst ter wereld. De tentoonstelling toont meesterwerken die de liefde verbeelden. Samen geven ze een ontroerend beeld van hoe liefde en verlangen de portretkunst gevormd hebben – van de late zestiende eeuw tot nu. De kern wordt gevormd door een reeks real-life love stories over de liefde in al haar vormen. Van romantische liefde tot de obsessie van kunstenaars voor hun muze en van liefdestragedies tot de liefde die tegen alle verwachtingen in overwint. 
LOVE STORIES is een samenwerking tussen de National Portrait Gallery in Londen, Hermitage Amsterdam en de Dutch National Portrait Gallery. 
 
 

In de woorden van Nicholas Cullinan, directeur National Portrait Gallery, London: “We zijn erg verheugd om enkele van de meest gekoesterde portretten van de National Portrait Gallery te kunnen tonen in de Hermitage Amsterdam, terwijl het gebouw in Londen tijdelijk gesloten is vanwege de herontwikkeling. LOVE STORIES omvat een selectie van de beste portretten uit onze collectie die dateert van de zestiende eeuw tot nu. Het zijn herkenbare thema's van romantische liefde, obsessie en verliefdheid tot tragedie en verlies. De kern van deze tentoonstelling is een reeks levensechte liefdesverhalen die universeel zijn en de menselijke ervaring beschrijven. Na zo'n ongekende periode van wereldwijde verandering, hopen we dat het internationale publiek persoonlijk kan samenkomen en deze visuele verkenning van liefde, in al haar vormen, kan beleven in het museum." 
 
Legendarische koppels en kunstenaars 
LOVE STORIES is een unieke ontmoeting met kunstwerken die normaal gesproken alleen in het 
Londense museum te zien zijn. Met legendarische koppels als Oscar Wilde en Lord Alfred Douglas, 
Emma Hamilton en admiraal Lord Nelson, Laurence Olivier en Vivien Leigh, John Lennon en Yoko Ono, prins Charles en prinses Diana en Victoria en David Beckham. LOVE STORIES laat portretten zien van de hand van beroemde kunstenaars als Anthony van Dijck (1599 – 1641), Angelica Kauffmann (1741 – 1807), Lee Miller (1907 – 1977), Lucian Freud (1922 – 2011) en David Hockney (1937). 
 
Dutch National Portrait Gallery 
LOVE STORIES is te zien geweest in de Verenigde Staten en de wereldwijde tournee gaat door. De 
Dutch National Portrait Gallery (DNPG) heeft de National Portrait Gallery, Londen (NPG) en de Hermitage Amsterdam samengebracht om deze fantastische tentoonstelling naar Amsterdam te halen. De Dutch National Portrait Gallery werd in 2014 opgericht en maakt tentoonstellingen op locatie in samenwerking met musea en verzamelaars. LOVE STORIES is voor de National Portrait Gallery in Londen een gelegenheid om de DNPG te ondersteunen in hun volgende ontwikkelingsfase, om het Nederlandse publiek te laten zien wat een Nederlandse Portrait Gallery is, welke collectie er kan worden opgebouwd, wat het scala is aan thema’s, geportretteerden en makers en hoe de geschiedenis kan worden vastgelegd en verteld aan de hand van portretten.  
 
Een nieuwe koers 
Terwijl de Hermitage Amsterdam zich achter de schermen oriënteert op haar nieuwe koers, blijft het museum altijd open. Door nieuwe en afwisselende samenwerkingen aan te gaan met 
wereldberoemde musea, worden toptentoonstellingen gebracht voor het Nederlandse publiek. LOVE STORIES van de National Portrait Gallery in Londen is de eerste internationale samenwerking en zal voor nu geprogrammeerd worden onder onze huidige publieksnaam, Hermitage Amsterdam.  
 
 

bottom of page