PO 

LIEFDE

     'There are as many forms of love, 

      as there are moments in time'

Jane Austen 

Engels romanschrijfster

1775-1817

Liefde is een onuitputtelijke bron van inspiratie voor alle mogelijke kunstvormen. In de les heb je kennisgemaakt met een bonte selectie van liefde in de kunst, enkel als doel om je te inspireren. Na verkenning van de breedte van het thema, is het aan jou om je te verdiepen. Door middel van een aantal deelopdrachten werk je op een creatieve manier toe naar een persoonlijke uitwerking van het thema. Deze opdracht stelt je voor de uitdaging om op onderzoek te gaan naar jouw visie op liefde. Dit kan een veelheid van dingen zijn, maar ook slechts een woord. Je gevoel vertelt je vanzelf wanneer je dicht bij jezelf komt. Het praktische gedeelte van deze opdracht moet een beeld opleveren. Het beeld mag twee- of driedimensionaal zijn. Je kiest voor een materiaal dat aansluit bij hetgeen je ons kunt vertellen over de liefde.

Deelopdrachten voor het onderzoek:

LIEFDE.............

1. In soorten

Bovenstaande uitspraak van Jane Austen zegt het al; er zijn zoveel soorten liefde als er momenten in de tijd zijn.

We gaan aan de hand van voorbeelden uit kunst en cultuur vrij associëren op het thema. Hiervan maak je een snelle powerpoint van beelden en/of woorden

2. In toon

Als je een subthema hebt gevonden ga je op zoek naar een of meerdere liedjes/songteksten die goed weergeven waar jij het over wilt gaan hebben in deze opdracht

3. In woorden

Gedichten en het belang van typografie.

Zoek teksten en of gedichten uit die je subthema en jouw associaties daarbij verwoorden. Je mag uiteraard ook zelf een gedicht maken!

4. In beeld

Beelden en symbolen uit de kunst.

Ga op zoek naar beelden uit de kunst(geschiedenis of hedendaags) die passen bij je subthema. Vermeld erbij waarom jij de beelden kiest.

5. In jezelf

Hoe verbeeld je een gevoel?

Tijd om je plannen voor het eindwerkstuk uit te werken in beeld. Schetsen, foto's of collages kunnen vooronderzoek vormen zodat je voldoende voorbereidt bent op het eindwerkstuk. Schrijf erbij wat je plannen zijn, ook betreft uitvoering/materiaal/techniek.

Uitwerking beeldend

Het is niet gemakkelijk om wat je wilt vertellen over de liefde, de uitkomsten van je onderzoek, te vatten in een beeld. Leerlingen die beeldende vormgeving in hun vakkenpakket hebben zijn wellicht in het voordeel bij deze opdracht. Toch is het maken van een beeld iets wat iedereen kan, zolang je maar voor een werkwijze en materiaal kiest waar je bekend mee bent of gemotiveerd om het eigen te maken. Je eindwerkstuk kan een kleiwerkstuk, houtbewerking, collage, foto, kalligrafie zijn. Bewegend beeld al dan niet voorzien van geluid is ook toegestaan. Belangrijk is wel dat je altijd kunt verantwoorden waarom je voor een bepaalde werkwijze hebt gekozen. Over elk aspect van de vormgeving van het beeld moet nagedacht zijn en een logisch gevolg van je onderzoek over liefde.

Beoordeling

Je kunt  in totaal maximaal 10punten verdienen.

Wat lever je in: 

1. een verslag van het onderzoek (de 5 deelopdrachten); (max.5 pt) 

2. een beeldend werk waarbij je de uitwerking (vormgeving, materiaal, formaat, werkwijze) kunt verantwoorden naar aanleiding van je  onderzoek(max.5 pt)